Wat is je handleiding?
De woorden van de Tien Geboden zijn zo vertrouwd dat vrijwel elk kerklid – jong en oud – ze uit het hoofd op kan zeggen. We horen ze elke zondagmorgen in de kerk en we zouden het raar vinden als de ouderling van dienst ze zou overslaan. Toch moeten we, als we eerlijk naar onszelf kijken, bekennen dat de vertrouwde woorden vaak over onze hoofden heengaan. En als ze over ons heen gaan, waar komen ze dan terecht? Ze ketsen tegen de achtermuur van de kerk. Of is het bij jou of u anders?
Het kan ook dat de woorden van de Tien Geboden wél binnenkomen. Je hoort ze en je legt je leven erlangs. Je meet zogezegd je daden met de liniaal of rolmaat van de Wet. De uitkomst kan dan best nog wel meevallen. Je hebt geen echtbreuk gepleegd (je bent niet eens getrouwd), je hebt niemand van het leven beroofd. Je probeert niet te liegen (nou ja, soms moet het een beetje), je steelt niet echt. Tja, je zegt wel eens een lelijk woord en echt tot Gods eer leven lukt ook niet helemaal. Maar als je zo rondkijkt in de kerk, lijkt het je dat meer mensen daar last van hebben. God weet dat je het niet kunt en zal daar vast wel rekening mee houden.
Ook zijn er mensen in de kerk die niet eens meer naar de Wet luisteren omdat ze weten dat ze zich er toch niet aan kunnen houden. Met geen mogelijkheid! En om niet al te moedeloos te worden luisteren ze er maar niet meer naar. Zalig worden is in hun ogen als een lot uit de loterij. Als God hen wil bekeren zal Hij dat gerust wel doen.
In mijn boekje Leer mij Uw weg gaan we op pad met de Tien Geboden. De Heere gaf de Wet niet om mensen moedeloos of afwachtend te maken. Hij gaf de Wet met het doel die als leefregel te gebruiken. Als een handleiding om te leven tot God eer. Want tot Zijn eer te leven is Zijn bedoeling met de mensheid. Ik probeer in het boekje positief naar de Wet te kijken en daaruit lessen voor het dagelijkse leven te trekken. Van harte aanbevolen! Wil je reageren op deze blog? Graag!