Boekennieuws

Afspraak in Portugal

Oké jongens. Dit is het engste wat ik ooit gedaan heb. Een jaar geleden kreeg ik een telefoontje van Coen Verboom van de BCB. Of ik het nieuwe geschenk voor de Week van het christelijke boek wilde schrijven. Ik zei dat ik erover zou denken. Ik las Aslander van Rien van den Berg. Ik las Het naaiatelier van Mirjam van der Vegt. En ik werd heel bang. Ik dacht: waarom VRAGEN ze mij? Zitten ze in nood? Heeft de auteur die ze in hun hoofd hadden afgezegd?
Aan de andere kant, ik heb al jaren het plan om romans te schrijven, Mary Stewart-achtige, Maeve-Binchy-Rosamunde-Pilcherachtige romans, dat is wat ik het liefste zou doen, en het is heel jammer dat een dag maar 24 uur heeft en dat ik ook nog moet slapen en zwemmen en geld verdienen. Het komt er gewoon niet van, want er is elke keer weer een nieuwe juf Fiep die uit een brandend huis gered moet worden, of een boek dat moet worden vertaald, er zijn drukproeven en scholen die ik wil bezoeken. En nu had ik een concrete aanleiding om het te proberen. Dus ik zei oké dan.

Ik schreef een novelle over een vader en een dochter, een bucketlist en een roadtrip naar Portugal. Het was een gruwelijk, slopend, heidens karwei, met lastige hoofdpersonen die veel minder aardig waren dan ik had gehoopt, met strenge redacteurs die me bijna tot wanhoop dreven (‘ze denken dat ik dit kan, maar ik kan het gewoon niet!’), met verhaallijnen die totaal overhoop moesten en met paniekaanvallen (‘kan ik nog terug, kan ik nog terug?’), maar Wilma Kapitein en Jan Jaap Karsten van Royal Jongbloed sleepten me erdoorheen, en uiteindelijk waren we toch nog allemaal blij. Ik durf het boek zelf nog niet te lezen, maar er zijn 14.000 exemplaren gedrukt, en vanaf dinsdagavond is het gratis te krijgen bij alle boekhandels die zijn aangesloten bij de BCB. Nou ja, dan moet je wel een echt boek kopen natuurlijk, dan krijg je dat van mij erbij.

Dinsdagavond 21 maart is er een feestje bij Riemer in Groningen. Ik wil je natuurlijk niks opdringen, maar het zou echt supergênant zijn als er niemand zou komen, zoals de vorige keer dat ik bij Riemer een schrijfworkshop zou geven, en ook zijn er lekkere koeken. HIER kun je je opgeven. Wees er snel bij.

Dinsdagochtend een leesfragment. En meer.

Over Corien Oranje

Hoi! Ik ben Corien Oranje, en ik ben kinderboekenschrijver en tekstschrijver. Ik heb boeken geschreven zoals 'Love you, miss you', 'Kampioen' en 'Juf in de pan', en ik schrijf elke week een aflevering van 'Bianca's blog' voor Visie. Ik kom vaak op scholen om kinderen te vertellen over mijn boeken, en om ze te laten ervaren hoe cool het is om zelf verhalen te verzinnen, én hoe heerlijk het is om te lezen.

Back to list

Related Posts

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *