Corien in de klas, Schoolschrijver

Mag ik een bazooka, mam?

Tien minuten schrijven? TIEN minuten? Over een paar benen die uit een plafond hangen? Ze hebben er niet allemaal zin in, de kinderen van de Zonnewijzer, een van de scholen waar ik Schoolschrijver ben. In het begin wordt er gezucht. En gekletst. En nog meer gezucht. Maar dan wordt het stil.
Tot er ergens links wordt geproest. Een van de jongens loopt rood aan. Huilt hij? Nee, hij lacht. Hij ontploft bijna van het lachen. ‘Moet u wel eens lachen als u schrijft?’
‘Ja,’ zeg ik. ‘En soms moet ik huilen. Nog twee minuten!’
‘Wat? Nog maar twee minuten?’
Ja. Dit wordt geen mooi, af, rond verhaal. Dit is net zoiets als schetsen voordat je gaat tekenen. Je zet snelle lijnen neer. Gummen kan later wel. Niet op de spelling letten. Gewoon schrijven, achter elkaar door, het liefst zonder je pen van papier te halen.
‘En je mag je pen neerleggen!’

 

Sommige kinderen hebben anderhalf blaadje volgeschreven, anderen een kwart. De jongen die zo hard moest lachen, leest zijn verhaal voor. Nee, wacht, of ík het wil voorlezen, want zelf moet hij te hard lachen.
Het gaat over een jongen die aan zijn moeder een bazooka vraagt. ‘Ja hoor,’ zegt zijn moeder, zonder op te kijken van haar krant. Er volgt een avontuur dat totaal uit de hand loopt.
Zoveel humor, zoveel vaart en actie, zulke hilarische dialogen, zo’n grappig verhaal van een jongen die er niet eens zin in had. Wat ben ik trots op mijn leerlingen.

Over Corien Oranje

Hoi! Ik ben Corien Oranje, en ik ben kinderboekenschrijver en tekstschrijver. Ik heb boeken geschreven zoals 'Love you, miss you', 'Kampioen' en 'Juf in de pan', en ik schrijf elke week een aflevering van 'Bianca's blog' voor Visie. Ik kom vaak op scholen om kinderen te vertellen over mijn boeken, en om ze te laten ervaren hoe cool het is om zelf verhalen te verzinnen, én hoe heerlijk het is om te lezen.

Back to list

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *