Kinderboekenweek

Onderbroek voor opa

Illustrator Tirza Beekhuis en ik mochten het actieprentenboek voor de christelijke-kinderboekenmaand maken. Wat een feestje! Vorig jaar november kwamen we bij elkaar, uitgever Aukelien Wierenga, redacteur Wilma Kapitein, Tirza en ik, om te brainstormen. En daarna ging ik aan de slag. Ik schreef een verhaal over opa Leen die kampioen glazenwasser is en die – heel dom – kunstjes doet op de ladder. Op achttien hoog.

img_7666Hij komt op een matras terecht, en nét niet op de grond.
Maar kijk eens naar zijn been, die arme opa is gewond!

Opa moet naar het ziekenhuis, en oma en Pepijn gaan achter hem aan. Heel snel. Met een taxi, en een bus en een trein en een luchtballon. Het gaat voortdurend mis.
‘We hebben haast,’ zegt oma, ‘want we moeten op bezoek.
Mijn man moet een pyjama en een schone onderbroek!’

onderbroek-voor-opa-foto-lisanne-vd-horst

foto: Lisanne vd Horst

Toen ik klaar was, ging Tirza aan het werk. Pepijn bedenken, zwart-witschetsen, kleurschetsen, de echte prenten. Wat een ongelofelijke klus. En wat is het leuk geworden! Tirza heeft een heerlijke, kleurige retroachtige stijl, vol details en grapjes.
Op 1 oktober hebben we Onderbroek voor opa gepresenteerd bij boekhandel Shalom in Wapenveld, en in de afgelopen weken heb ik het verhaal nagespeeld en voorgelezen op scholen en in bibliotheken, compleet met ladder, opa-vermomming, ragebol en brancard. Ik heb kleuters van trapjes laten vallen (en opgevangen) en daarna naar ziekenhuizen gesjouwd. En alle kleuters schreeuwden mee.
‘We hebben vreselijke haast, we moeten op bezoek.
Mijn man moet een pyjama en een schone ONDERBROEK!

 

onderbroek-voor-opa-illu

 

 

 

 

 

 

Het boek is in oktober trouwens maar 5,95. Dat is belachelijk weinig natuurlijk. Ik denk dat ik er nog maar eens een paar ga inslaan. Want schone onderbroeken heb je nooit genoeg.

onderbroek-voor-opa-1

DISCLAIMER: Opa Leen heeft op generlei wijze ook maar IETS te maken met mijn vader (die toevallig ook Leen heet). Ir. L. Oranje (die weigerde het eerste exemplaar in ontvangst te nemen) verzoekt uitdrukkelijk hem géén schone onderbroeken toe te werpen.

Over Corien Oranje

Hoi! Ik ben Corien Oranje, en ik ben kinderboekenschrijver en tekstschrijver. Ik heb boeken geschreven zoals 'Love you, miss you', 'Kampioen' en 'Juf in de pan', en ik schrijf elke week een aflevering van 'Bianca's blog' voor Visie. Ik kom vaak op scholen om kinderen te vertellen over mijn boeken, en om ze te laten ervaren hoe cool het is om zelf verhalen te verzinnen, én hoe heerlijk het is om te lezen.

Back to list

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *