Corien Oranje

vette pech & onverwacht geluk

Ons huis moest nodig geschilderd worden qua buitenkant. En dat zouden we zelf doen. Dat wil zeggen, Dick – between jobs – zou het zelf gaan doen. Scheelt behoorlijk in de kosten. Maar toen ik door Haren fietste en een paar mensen bezig zag met de dakkapel, (ongezekerd zittend op het schuine dak) dacht ik: alles goed en wel, maar die dakkapel doen we niet zelf. Dat is te gevaarlijk. Dus we vroegen een paar offertes en kozen een schilder uit. Die kwam een week later, zette samen met zijn collega een steiger op, klom naar boven, maakte het houtwerk schoon, zette de kozijnen in de grondverf, schilderde alles keurig en brak de steiger weer af. Een dag later kregen we de rekening, en ik maakte het bedrag meteen over.
Wat een vreemd rekeningnummer, dacht ik nog, met maar vier cijfers. Zo kort zie je ze niet vaak. Vast een van de allereerste gironummers in Nederland. Vast een heel oud familiebedrijf. Maar waarom heeft die schilder er nog geen IBAN van gemaakt! Nou ja, hij moet zijn oude stapeltje voorgedrukte fakturen nog opmaken, geen probleem, de site ibanconverteren.nl maakt van elk rekeningnummer een ibannummer.
foto 1

Een maand later kregen we een aanmaning van de schilder. Huh? We hadden die 460 euro toch meteen betaald? Ik controleerde het nog een keer, en ja hoor, het bedrag was keurig afgeschreven.
‘Je hebt het naar het verkeerde nummer overgemaakt!’ zei Dick.
‘Niet waar! Kijk! Hier staat: rekeningnummer 04**!’
‘Dat is het faktuurnummer. Kijk, hier bovenaan staat het nummer van de bankrekening.’
Zucht. Vroeger lukte een betaling niet als de naam en het gironummer niet correspondeerden. Nu is dat blijkbaar geen probleem meer. Ik heb dus 460 euro naar de rekening van een volslagen onbekende overgemaakt. Met de vermelding van de naam van de schilder, en ‘buitenschilderwerk Pinksterbloemweg …’.

foto 2De klantenservice van de ING is erachteraan gegaan. Ze hebben de eigenaar van het gironummer gevraagd het geld terug naar ons over te maken. Gebeurt dat niet binnen drie weken, dan krijgen wij de naam en adres van de betreffende persoon, en dan mogen we er zelf achteraan. Ik verwacht er niks van.
Dure dakkapel.

Maar ik heb een truc bedacht. Dat geld beschouwen we gewoon als verloren. En komt het terug, dan gaat het naar een goed doel.

 

 NEWSFLASH!

Ik dacht vanmorgen, weet je wat, ik maak even 1 cent over naar het gironummer waar ik de 460 euro naar heb overgemaakt, met de vraag of ze het terug kunnen boeken. En niet te geloven!! Vanavond stond het geld er ineens weer op! Leve de eerlijke mensen! Even mijn goede doel uitzoeken. En er gaat ook een bedrag terug naar de mevrouw waar ons geld gelogeerd heeft. Voor een bloemetje.

O ja, die twee stoere mannen zijn Dick en Richard.
Voor al uw schilderwerken (behalve dakkapellen).  

 

Over Corien Oranje

Hoi! Ik ben Corien Oranje, en ik ben kinderboekenschrijver en tekstschrijver. Ik heb boeken geschreven zoals 'Love you, miss you', 'Kampioen' en 'Juf in de pan', en ik schrijf elke week een aflevering van 'Bianca's blog' voor Visie. Ik kom vaak op scholen om kinderen te vertellen over mijn boeken, en om ze te laten ervaren hoe cool het is om zelf verhalen te verzinnen, én hoe heerlijk het is om te lezen.

Back to list

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *