Daniëlle Heerens

Feest van het licht

Zodra de laatste maand van het jaar aanbreekt, wordt het overal duidelijk: kerst is in aantocht. Winkeletalages kleuren rood en groen, kerststerren worden voor de ramen hangen, in menig huiskamer staat van de ene op de andere dag een mooi versierde dennenboom, tijdschriften staan vol ideeën voor het kerstdiner en … je ziet overal lichtjes.

Zelf word ik er altijd blij van. Omdat het door die lichtjes wat minder donker lijkt en omdat ze iets gezelligs hebben. Maar vooral omdat ze me herinneren aan Degene Die de bron van al het licht is: God. Hij Die zo’n tweeduizend jaar geleden Zijn Zoon, Jezus, als Licht van de wereld naar deze aarde stuurde om daar Zijn licht te verspreiden en om mensen duidelijk te maken hoe belangrijk het is om in het Licht te geloven en te volgen.

Maar de laatste jaren valt me steeds meer op dat deze betekenis van kerst niet meer zo populair en/of bekend is. Voor de meesten geldt dat kerst een feest van gezelligheid, samenzijn en lekker eten is. De lichtjes in en om hun huizen zijn voor de sfeer. Niets meer. Dat zette me afgelopen jaar aan het denken en ik dacht: Hoe mooi zou het zijn als kerst weer echt het feest van het licht wordt? Een feest van hét Licht? Maar dat zou natuurlijk niet vanzelf gebeuren en daarom besloot ik dat ik er iets mee moest doen. Iets om de komende kerst weer echt een feest van het Licht te maken. Alleen hoe dan?

Ik dacht er een poosje over na en kwam ten slotte tot de conclusie dat ik dan in de eerste plaats zelf licht moet gaan verspreiden in de adventsperiode, zodat de mensen in mijn omgeving door mijn lichtje iets gaan zien van hét Licht. Zoals Jezus Zelf ook zegt in de Bijbel: ‘Jij bent het licht in de wereld. Schijn je licht voor de mensen, opdat ze je goede daden zien en eer bewijzen aan je Vader in de hemel.’ (Mat. 5:14, 16) Hij heeft mij en elke andere christen tenslotte bestemd als een licht voor de volken (Hand. 13:47).

Maar in mijn eentje zou ik niet zo veel mensen bereiken; dat besefte ik ook. Eigenlijk zouden er veel meer mensen mee moeten doen. Ieder in zijn eigen omgeving. Daarom besloot ik een adventsdagboek te schrijven: In het licht. In dit dagboek staan zesentwintig overdenkingen die allemaal gaan over ‘licht’; zowel over Jezus, het Licht van de wereld, als het licht van God en het licht dat je mag zijn en verspreiden. Met opdrachten om licht te ontvangen én om het vervolgens weer door te geven op jouw eigen plekje.

Zo ontdek je, als je het leest, hopelijk meer over hét Licht, ga je uitzien naar de eeuwigheid vol licht en kom je erachter hoe je zelf een lichtje kunt zijn en iets van het Licht kunt verspreiden. Met als gevolg dat anderen worden aangestoken door jouw licht en zelf vervuld raken met het Licht, om vervolgens op hun beurt ook licht te gaan geven. Want als dat gebeurt, wordt deze kerst lichter dan ooit. Dan wordt het werkelijk een feest van het Licht!

Doe je mee? Leef jij deze adventstijd in het licht?

PS Als je meedoet en je licht gaat verspreiden, deel daar dan over op Instagram met de hashtag #leefinhetlicht. Zo kunnen we elkaar bemoedigen en inspireren!

Tekst: © In het licht (Daniëlle Heerens)

 

Back to list

Related Posts

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *