Auteur, Hanna Holwerda

De ijsberg

Het is een droom; ik zou graag eens ijsbergen willen zien. Ik vind het fascinerende dingen. Ze hebben prachtige vormen. Eindeloos veel tinten wit, blauw en grijs. Ze zijn schitterend, letterlijk en figuurlijk. En angstaanjagend. Helaas weet ik dat alleen van foto’s, films en boeken.
Maar er is nog iets waarom ze mij zo fascineren. Je ziet slechts een topje van de ijsberg, de rest is onder water. En daarmee hebben we ook gelijk één van mijn lievelingsbeelden.

De metafoor van de ijsberg gebruik ik verschillende dingen. Ik zal er drie toelichten.

  1. Verwondering
    Sommige dingen kunnen heel gewoon zijn, maar als je goed kijkt, doordenkt en doorvraagt, zijn het kleine wonderen.
    Regen bijvoorbeeld. Het valt uit de lucht. Je wordt er nat van. Je moppert erop of je bent juist blij omdat het goed voor de natuur is. Maar de cyclus van het water, de weg die een druppel aflegt is een wonderlijk iets. En wist je dat elke druppel water op aarde er al is sinds het bestaan van de aarde?
    Alles om je heen is opgebouwd uit kleine bouwstenen, moleculen. Die bestaan weer uit atomen… Alles heeft zijn eigen functie en samen vormen ze een geheel. Zo ingenieus! Wie bedenkt er nou zoiets…
  2. Verstopte vragen
    Een andere manier om de metafoor van de ijsberg in te zetten is de volgende:
    Kinderen stellen veel vragen. Als kinderen een vraag stellen, zit daar vaak een hele gedachtegang achter. En net als een ijsberg kan die enorm zijn en heel diep gaan. Ik ga altijd opzoek naar de rest van de ijsberg, de gedachten achter de vraag. Zo krijg je de mooiste gesprekken en het kind misschien de antwoorden waar hij eigenlijk naar opzoek is.


Hoeveel ijs zit er onder het wateroppervlak?

  1. Een boos topje van de ijsberg…
    Als kinderen boos worden zit er altijd van alles achter. Net als er bij de ijsberg van alles onderwater zit. Vaak worden kinderen boos om iets kleins, maar is het eigenlijk een reactie op iets dat zich in de loop van de tijd heeft opgebouwd. Trouwens, bij volwassenen is dat vaak ook zo. Bij mij in elk geval.

En tot slot een doordenkertje:
Aan welke mensen laten je meer zien dan het topje van de ijsberg, van wie jij bent?

Ben je net zo nieuwsgierig als ik? Lees dat even deze drie weetjes over de ijsberg

    • De dichtheid van ijs is minder dan dat van water. De watermoleculen, dat zijn de bouwstenen van water, zitten minder dicht op elkaar. Wat daarmee bedoeld wordt? Vul eens een fles water en leg deze in de vriezer…
      Doordat de dichtheid minder is blijft de ijsberg drijven. Hoe groot het deel onder water is, hangt af van de grootte en hoeveel lucht er in het ijs verstopt zit.

 

    • Een ijsberg kan geluid maken. In het ijs zit lucht ingesloten. Als een deel van het ijs smelt, kan dit ontsnappen. Hierdoor ontstaat het sissende geluid.

 

  • Een schatrijke Arabier wil een ijsberg van de Zuidpool naar de Arabische Emiraten slepen voor drinkwater, dat schaars is in zijn land. Hij heeft een heel plan uitgewerkt en doet binnenkort een test met een kleine ijsberg. Zou het lukken…?

Over Hanna Holwerda

Auteursfoto-hanna-holwerda
Een bureau vol bijbelvertalingen, stapels wetenschapsboeken, reageerbuisjes en flesjes met gekke vloeistoffen. En een laptop met minimaal 10 bestanden die open staan. Zo ziet mijn werkomgeving er meestal uit. Ik ben schrijver van kinderboeken op het snijvlak van kinderen, geloven, natuur en science. Het is mijn kracht om ingewikkelde onderwerpen voor kinderen te vertalen en prikkelende opdrachten bij te bedenken. Zo ben ik in de biologie gedoken voor het boek Struinen door de Schepping. Heb ik allerlei proefjes bij Bijbelverhalen bedacht en natuur- en scheikundig uitgelegd in het boek Knetteren en Knallen. Ben ik met de Bijbel in de hand de wiskunde in gedoken en laat ik in het boek Tellen tot je tolt kinderen ontdekken hoeveel wiskunde er in de Bijbel verstopt zit....Meer

Back to list

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *