Auteur, Jos Douma

Offline

‘Door social media zijn vrienden, familie en collega’s altijd dichtbij. Soms iets te dichtbij. Zeker als je met een smartphone in de auto stapt. Elke keer als je een berichtje ontvangt, raak je even afgeleid van de weg. Gelukkig is er een simpele oplossing; je mobiel op stil zetten. Zo raak je niet afgeleid door telefoongeluiden. En kun je je beter concentreren op de weg. Dat is niet alleen veiliger voor jezelf, maar ook voor anderen.’

Misschien herken je het bovenstaande als tekst van de campagne ‘Onderweg ben ik offline’. Nu is het wat verwarrend dat bidden ook wel genoemd wordt: online zijn met God. Maar ik wil nu wijzen op de noodzaak van offline zijn om juist zo weer in contact te komen met God.

Offline: weg van alles wat je afleidt, weg van alles wat een appèl op je doet, weg van al die prikkels die op je afkomen door een leven dat zich zo vaak online afspeelt.

Offline bidden betekent dan: ik sluit me af van internet, van alle social media, van al die stemmen die om het hardst om aandacht schreeuwen. En het lukt ze nog ook om die aandacht steeds weer te krijgen.

Bidden is: offline gaan en die offline tijd bewust afgestemd raken op God, op zijn stem in jouw binnenste, op jouw stem die diep van binnen schreeuwt om de levende God.

Gebed is zo ook de keuze om offline te leven. Om weer online te komen met God. Ook dat is en gebedspraktijk: gedurende kortere en langere periode bewust kiezen voor offline leven.

Over Jos Douma

beeld: Dick Vos fotograaf
is voorganger van de Plantagekerk in Zwolle, getrouwd met Joke en vader van vier zoons. Naast zijn werk als predikant in de Gereformeerde Kerken vrijgemaakt doceert hij het vak Christelijke Spiritualiteit aan de Evangelische Faculteit in Leuven en is hij auteur van boeken op het gebied van geloofsbeleving, bijbellezen, gebed en kerk-zijn. Hij is ook betrokken bij de vernieuwingsbeweging Contemplatio die vooral thema’s als gebed in de binnenkamer, stilte, lectio divina en contemplatie onder de aandacht wil brengen in de kerken in Nederland. Zijn missie is: ‘Mensen helpen om in de Jezusruimte te zijn’....Meer

Back to list

Related Posts