Auteur, Liesbeth van Binsbergen

Nederland voedt op

Vorige week kwam de repartitiefactuur binnen van de stichting Lira. Even ter verduidelijking: repartitie komt van het woord reparteren. En reparteren is de aanduiding voor het proces waarbij bekeken wordt op hoeveel geld een auteur recht heeft als het gaat om de uitleen van zijn of haar boeken. Dit wordt dus uitgevoerd (en uitbetaald) door de stichting Lira (Literaire Rechten Auteurs)

Bij zo’n factuur zit een overzicht waarin staat welke ‘geschriften’ hoe vaak zijn uitgeleend in het afgelopen jaar. Uiteraard ben ik daar als schrijver best benieuwd naar. Wat me opviel is dat er opvallend veel Bas prentenboekjes zijn uitgeleend met opvoed gerelateerde titels als Bas moet nodig, Bas kleedt zich aan, Bas wordt nat en Wacht op je beurt, Bas.

Ik vraag me af hoe dat komt. Ah, wacht. We hadden coronatijd! (je zou het soms bijna vergeten)

Kan dat misschien de reden zijn? Ik bedoel: peuter- en kleuterscholen gesloten, alle kinderen thuis, veel zelf opvoeden dus. Grotere kinderen ook thuis, drukte, stress en dan loopt er ook nog zo’n peuter die maar niet zindelijk wil worden, zich weigert zelf aan te kleden en acuut begint te jengelen wanneer jij voorzichtig begint over een douchebeurt.

Gelukkig zijn daar boekjes! Boekjes die je helpen om samen met je kind op een leuke en speelse manier bezig te zijn met allerlei opvoedthema’s. Bovendien zorgen ze voor een stukje ontspanning en gezelligheid waarbij je ook nog eens de taalontwikkeling van je kind bevordert. Vele vliegen in één klap! (ik maak verder geen reclame, hoor)

Ja, die coronatijd is vast de reden. Ik heb geen grafieken gezien, maar ik vermoed zomaar dat er opeens bergen zindelijke peuters bij zijn gekomen het afgelopen jaar.

 

Corona is (zo goed als) voorbij. Gelukkig.

Maar… de boekjes zijn er nog wel. Gelukkig.

 

O ja, hierbij bedank ik alle moeders en vaders die het afgelopen jaar een al dan niet opvoed gerelateerd boekje hebben geleend, en natuurlijk alle kinderen die een of meer van mijn boeken uit de bieb hebben gelezen!

 

Van schrijven word je geen Dagobert Duck zeg ik als kinderen naar mijn salaris vragen (een DD moet je sowieso niet willen worden), maar zonder inkomsten kan ook een schrijver niet leven.

Grappig om te zien dat zelfs mijn allereerste boekje nog 3 keer uitgeleend is, waarvoor ik welgeteld

€ 0,19 cent mocht ontvangen. ????

 

Dus nogmaals: ALLE (VOOR)LEZERS BEDANKT!

 

Back to list

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *