Auteur, Lieuwejan van Dalen, Uitgeverij Groen

In 100 dagen door de Bergrede

Het gebeurde tijdens een rondreis door het land Israël. Aan het Meer van Galilea, op de Berg van de Zaligsprekingen, werd ik gegrepen door de Bergrede. Met een groep ‘pelgrims’ lazen we de zaligsprekingen (Matth. 5:1-12). Daarna stelde ik aan iedere reisgenoot de vraag welke zaligspreking het meest bij hem of haar binnenkwam, en waarom juist die. Het laat zich raden dat er heel verschillende antwoorden kwamen.

In het uur daarna lieten we elkaar vrij om te wandelen door de tuinen van de Kerk van de Zaligsprekingen, in 1937 gebouwd door de Franciscanen. Lopend langs het water liet ik Jezus’ woorden op me inwerken. Vervolgens ging ik zitten om Zijn onderwijs te lezen. De woorden die ik las, waren bekend voor me. Toch raakten ze me meer dan ooit tevoren.

Thuisgekomen vatte ik het idee op om tekst voor tekst door de Bergrede te ‘kruipen’. Zo werd, na het afronden van mijn dagboek Erewoord! Bijbels dagboek bij Gods beloften (2018), het idee geboren om over de Bergrede een dagboek te schrijven. Het is een 100-dagenboek geworden: Levensweg.

Zie de Bergrede maar als de ‘basisschool van het geloof’. Zoals kinderen eerst naar de basisschool gaan voordat ze verder kunnen studeren, zo hebben christenen deze rede nodig om te kunnen leven en groeien in geloof. De Bergrede is ‘basisonderwijs voor Jezus’ discipelen’. Alle basale dingen van je geloof en je leven komen erin voor.

Christus wil dat wij een dagelijkse band met God hebben. Het christelijk geloof is geen religie, maar relatie. Het Evangelie leert dat wij door Jezus een persoonlijke relatie met de Vader in de hemel krijgen. De Bergrede is toerusting van Gods kinderen om te leven met God in een gebroken wereld. Daarom stelt Jezus voortdurend het hart centraal. Zijn onderwijs houdt niet op bij de buitenkant, maar stoot door naar de binnenkant. Hij klopt op de deur van ons hart.

Tegelijk is de Bergrede praktisch en concreet. Naast ons hart brengt Jezus ook ons hoofd en onze handen in beeld. Wat denk je? Wat zeg je? Wat doe je? Hij spreekt ons hele menszijn aan en roept ons om Hem te volgen. Leven met de Vader kan alleen door de Zoon te volgen! De navolging van Christus is geen vage theorie die ongrijpbaar boven je leven hangt. Het gaat over wat je denkt en voelt, over de woorden die je zegt en de dingen die je doet. Wat Hij zegt, is uitleg en toepassing ineen. Je kunt het een plek geven in je dagelijkse leven (huwelijk, gezin, studie, werk, omgang met familie en vrienden, kerkgang, hobby’s, vrije tijd en vakantie, christen zijn in de wereld). Durf je het aan om de levensweg te gaan die Hij wijst?

Geschreven door Lieuwejan van Dalen

Boeken van Lieuwejan van Dalen

Prediker voor jou

Wijsheid voor de ziel, vreugde voor het leven

Paperback | 9789492831682 | 3e druk | 320 pagina's | 30 maart 2022

Iedereen kent wel een aantal teksten uit Prediker, maar begrijp je ze ook? Prediker voor jou is een stevig bijbelstudieboek over Prediker... Meer

 26,99 incl. btw

Erewoord!

Bijbels dagboek bij Gods beloften

Hardback | 9789088972010 | 1e druk | 400 pagina's | 28 september 2018

Erewoord! is een bijbels dagboek bij Gods beloften, gebaseerd op tekst uit de Herziene Statenvertaling. Hoe leef je met God? Hoe leef je ... Meer

 12,50 incl. btw

Over Lieuwejan van Dalen

Echtgenoot, vader en predikant. Dat zijn de belangrijkste dingen die ik ‘ben’. Maar een mens is veel meer dan een optelsom van zijn rollen. Wat voor mij het belangrijkste is? Ik ben christen – dat wil zeggen: volgeling van Christus. Door de genade van de Vader, door het volbrachte werk van Jezus en door de kracht van de Heilige Geest mag ik mezelf een kind van God noemen. Wat een rijkdom!....
Meer

Back to list

Related Posts

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *