Blogs, Willemijn de Weerd

Als ze maar gelukkig zijn…

Met een big smile levert een leerling zijn strafwerk in. Bovenop zit een brief van zijn ouders: “Beste meester, wij hebben dit strafwerk geschreven, omdat u dit onterecht aan onze zoon heeft gegeven.” Wat later vindt de meester een mail in zijn inbox van een andere ouder. “Ons kind was erg teleurgesteld over de 8,5 voor haar spreekbeurt. Waarom heeft u haar geen 9 gegeven?”

Zo’n twintig jaar geleden bezocht ik een lezing van een orthopedagoog. Hij vertelde dat hij zich zorgen maakte om ‘het overgewenste kind’. Verbaasd luisterde ik naar zijn verhaal. Zou het echt zo erg zijn als een kind veel liefde en aandacht krijgt? Ik kon het niet geloven.

Nu begrijp ik beter wat hij bedoelt. Veel jongeren lopen vast omdat ze niet kunnen omgaan met teleurstellingen in hun leven.
Volgens de Belgische psychiater Dirk de Wachter heeft het ermee te maken dat we onze kinderen niet meer leren een beetje ongelukkig te zijn. Bovenstaande voorbeelden getuigen ervan. Ik heb ze niet verzonnen, ze zijn uit het leven gegrepen.

Uiteraard realiseer ik me dat ouders van bovengenoemde kinderen teleurstellingen proberen om te buigen, omdat ze het geluk van hun kind voor ogen hebben. Of hun kind hier uiteindelijk ook gelukkig van wordt, betwijfel ik. Toch is voor echt geluk meer nodig dan het goed kunnen verwerken van teleurstellingen.

Daarom geef ik regelmatig over dit thema een seminar/workshop om samen met ouders, leerkrachten en kinderwerkers te ontdekken waar we volgens God het geluk voor onze kinderen kunnen vinden.

David schrijft dat we ons geluk bij de HEERE moeten zoeken (Psalm 37:4). En Jezus vertelt ons in de Bergrede dat het echte geluk is voor mensen die weten dat ze God nodig hebben. (Mattheus 5:3). Als het in de Bijbel gaat over geluk heeft het altijd te maken met het tot je bestemming komen bij God.

Zullen we daarom met elkaar afspreken dat we ons niet te druk maken om die 8,5 of 9 voor een spreekbeurt? Laten we ons liever druk maken om deze vraag: Weten onze kinderen dat het echte geluk bij God te vinden is?

NB Zou je een keer uitgebreid over dit onderwerp na willen denken. Je kunt mij als spreker uitnodigen om het seminar Als ze maar gelukkig zijn bij jouw in de kerk of op school te geven.’

Seminar Als ze maar gelukkig zijn. Het lijkt de opvoedtrend van deze tijd: Het leven van onze kinderen moet vooral leuk zijn. Onder het motto ‘Als ze maar gelukkig zijn’ proberen we hun leven zo pijnloos en zonder teleurstelling te laten verlopen. Maar worden onze kinderen echt gelukkig van deze opvoedstijl of moeten we het geluk voor hen ergens anders zoeken? Tijdens dit seminar wil ik met jullie nadenken in hoeverre wij als christelijke ouders beïnvloed worden door de ‘opvoed tijdgeest’. Ook gaan we de bijbel open doen om te ontdekken waar we volgens God het geluk voor onze kinderen kunnen vinden.

Over Willemijn de Weerd

Kinderboekenauteur Willemijn de Weerd is geboren op 12 januari 1978. Ze woont samen met haar gezin op de Veluwe. Ze is gelukkig getrouwd met Wilfred de Weerd. Moeder van vier dochters: Lize, Vera, Anne en Ella. Willemijn de Weerd is vijftien jaar werkzaam geweest in het basisonderwijs als groepsleerkracht. Ze schreef verschillende boeken. Ook heeft ze een aantal KinderBijbels vertaald. Haar allereerste boek is Boaz is bruin. Op de PABO kreeg ze een opdracht om een prentenboek te maken.....Meer

Back to list

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *