Willemijn de Weerd

Kinderboekenweek 2023 – Bij mij thuis

Kinderboekenschrijfster Willemijn de Weerd ontwikkelt ieder jaar een educatief programma voor de Kinderboekenweek.

Programma groep 1-4

Ik stuur je de zon is een hartverwarmende muziek-vertel voorstelling over Anne, een vijfjarig Nederlands meisje en de tienjarige Abel uit Kenia. Ze hebben elkaar nog nooit ontmoet maar toch zijn ze broer en zus. Via brieven en tekeningen leren ze over elkaars leven.

Een interactieve voorstelling vol met muziek en verhalen rondom het boek ‘Ik stuur je de zon’ waar Willemijn de auteur van is.

Programma groep 5-8

Het stormt vaker op de plek waar Riet (11) woont, maar deze storm is anders. Zelfs haar vader maakt zich zorgen. Eerst worden er spullen naar boven gesjouwd. Daarna verhuizen Riet en haar familie ook naar boven. Uiteindelijk van de zolder zelfs naar het dak.

In 1953 werd Nederland getroffen door een vreselijke watersnoodramp. Willemijn ging in gesprek met mensen die dit als kind meemaakten en schreef over hen het boek ‘Alleen maar zee’. Tijdens de vertel-voorstelling laat ze verhalen die verteld werden dichtbij komen.

Seda (10) woont met haar familie in Armenië en leeft onder armoedige omstandigheden. ‘Eens arm, altijd arm’ is het motto van Seda’s oma. Maar Seda weigert zich er bij neer te leggen en knokt voor elke kans om uit de armoedespiraal te komen. Toch blijkt het ingewikkelder dan gedacht. Seda’s plannen lijken te mislukken. Zou oma toch gelijk hebben?

Wat de impact is van armoede op een gezin, zag Willemijn met eigen ogen. Voor het schrijven van dit verhaal bezocht ze enkele ontwikkelingsprojecten in Armenië, waarmee kansarme gezinnen praktisch en financieel ondersteund worden.

Op 1 oktober 1944 vindt in Putten een razzia plaats naar aanleiding van een mislukte verzetsaanslag. Meer dan 600 mannen worden afgevoerd naar kamp Amersfoort. Later komen de mannen in verschillende concentratiekampen in Duitsland terecht. Ook de vader van Anna, de hoofdpersoon in dit boek, wordt weggevoerd. Na de bevrijding wacht Anna in spanning af. Zal haar vader weer thuis komen?

Tijdens de vertel-voorstelling vertelt Willemijn indrukwekkende verhalen die ze in haar dorp hoorde.

Workshop schrijven over 'Bij mij thuis' Groep 3 - 8

Voor kinderen die graag zelf willen leren schrijven, geeft Willemijn een workshop schrijven. Ze leert stapsgewijs hoe schrijven in zijn werk gaat. Na haar bezoek mogen de kinderen het geleerde in praktijk brengen door zelf te gaan schrijven rond het thema ‘Bij mij thuis’. De school kan zelf bepalen hoe uitgebreid dit gebeurt. Degene die Willemijns schrijftips het beste heeft verwerkt in zijn of haar verhaal wint ‘de gouden pen’.

Voor meer informatie en/of boekingen: 06-13731521 of [email protected]

Back to list

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *