Over

- Hans Mijnders

Ik ben geboren op 29 oktober 1958 in Rhoon, een klein plaatsje in de buurt van Rotterdam. Na een paar weken verhuisden mijn ouders (en ik dus ook) naar Rotterdam. Vervolgens heb ik ook nog in Ouderkerk a.d. IJssel gewoond, tot ik als 4-jarige in Ridderkerk terecht kwam. Mijn vader werd daar ‘hoofd van de school’, zoals je dat vroeger noemde en ik ging naar kleuterschool Rozemarijntje. Na twee jaar kleuterschool ging ik naar de Rehobothschool. Inderdaad, dat was de school waar mijn vader werkte. En ook niet onbelangrijk: ons huis stond op het schoolplein. Ik hoefde nooit naar school te worden gebracht. Na de lagere school en de HAVO ben ik naar PA (=Pedagogische Academie) De Driestar in Gouda gegaan. Ik wilde (net als mijn vader) graag onderwijzer worden. Intussen waren we 2 keer verhuisd. Mijn vader ging op een andere school in Ridderkerk werken, maar keerde na een aantal jaren weer terug op de Rehobothschool. Voor de tweede keer gingen we dus in het huis op het schoolplein wonen. Nadat ik mijn diploma had gehaald, kon ik helaas nog niet voor de klas. Ik moest eerst in militaire dienst. In die tijd was je namelijk nog dienstplichtig. Je mág niet, je móet. Eindelijk, na een jaar soldaat te zijn geweest in Ede, kon ik les gaan geven. Ik deed dat op cbs De Ark in Ridderkerk. Op 21 september 1983 ben ik getrouwd met Marlene. Intussen ben ik vanaf 1988 directeur van de Rehobothschool in Ridderkerk. Ja klopt, ik heb daar mijn vader opgevolgd. En … voor de derde keer ging ik in het huis op het schoolplein wonen. Mijn vrouw en ik hebben drie kinderen: Diana, Nico en Marlies en drie kleinzoons: Sep, Mats en Jens.

We hebben trouwens wel een hele saaie familie: mijn vader werkte in het onderwijs, mijn broer, mijn zwager en ook Diana, Nico en Marlies werken er nog. Erg hè! Gelukkig hebben onze schoonkinderen een heel ander beroep!

Hoe ben ik eigenlijk schrijver geworden?
Als leraar vertel ik graag verhalen. Maar het waren altijd verhalen die iemand anders had bedacht.
Tijdens een van mijn vele vakanties ben ik aan een boek begonnen. Gewoon, voor de grap.
Ik kreeg in 1998 een brief op school van een uitgever met de vraag: Zijn er juffen of meester die plannen hebben om een te schrijven? Laat het weten.
Ik heb toen de eerste hoofdstukken (ik had er 5) opgestuurd. Super spannend.
Maar … al snel kreeg ik antwoord. Ze vroegen of ik verder wilde schrijven.
Daar hoefde ik geen seconde over na te denken.

Wat is leuker: schrijver of leraar? Die vraag krijg ik vaak.
Ik kan niet kiezen. En ik wil niet ook.
Aan de kinderen vraag ik vaak om hulp: Welke titel vinden jullie het leukst? Welke omslag past het best bij dit verhaal? Ook krijg ik door wat er op school gebeurt vaak ideeën voor een boek.
Daarom is het superhandig dat ik als schrijver ook leraar ben.

Blogs en nieuws

Hans Mijnders