Nieuws Jongbloed Media

Ineke Kraijo schrijft twintigste jeugdboek

‘Ik heb tot twaalf uur ‘s avonds doorgelezen, terwijl ik in de toetsweek zit.’ Zo spannend vinden tieners de nieuwe jeugdroman Over de grens van Ineke Kraijo. Het boek gaat over Sarah, een veertienjarig meisje dat de eerste wereldoorlog in België meemaakt. Honderd jaar terug in de tijd. Toch leven lezers helemaal mee met het verhaal, omdat de gebeurtenissen door Sarah’s ogen erg dichtbij komen.

Drama in Aarschot

Schrijver Ineke Kraijo is in 2016 eigenlijk van plan een heel ander boek te schrijven. Ze leest op haar scheurkalender iets over een vergissingsbombardement van de Engelsen op Zierikzee, in 1917. Ze wil rondom deze gebeurtenissen een jeugdboek schrijven. Bij het zoeken naar achtergrondinformatie belandt Ineke in België. Ze stuit op een verhaal over de Vlaamse stad Aarschot dat haar aangrijpt. In de Eerste Wereldoorlog trekken de Duitsers door deze stad, op weg naar Frankrijk. Een Duitse kolonel wordt in Aarschot doodgeschoten. De woedende Duitsers vermoorden als vergelding 156 onschuldige mensen. Ineke besluit dit gegeven te verweven in haar boek over Zierikzee: ‘Maar toen ik eenmaal over Sarah begon te schrijven, werd het verhaal over Aarschot steeds groter en een boek op zichzelf. Mijn redacteur, die al bezig was met promotiemateriaal, hoopte eerst nog dat ik naar Zierikzee kon toeschrijven. Dat is me niet gelukt. Het boek over Zierikzee gaat er nog wel komen!’

Vervagende grenzen

Hoofdpersoon Sarah maakt de oorlog van dichtbij mee. Tijdens de vergeldingsactie drijven de Duitsers alle stedelingen op de markt samen. Ze scheiden de mannen en vrouwen van elkaar. Sarah raakt in de chaos haar moeder en zusjes kwijt. Het boek vertelt over haar gevecht om zichzelf te redden en haar familie terug te vinden. Ineke: ‘Het verhaal van Sarah is fictief, maar het had zo gebeurd kúnnen zijn.  In Sarah’s verhaal zie je sterk de drang tot overleven terug. Je weet nooit wat je doet in bepaalde omstandigheden. In een oorlog vervagen alle grenzen. Zo gaat ook Sarah constant over haar eigen grenzen heen. Wanneer een Duitse soldaat haar redt uit een brandende kelder geeft ze hem als dank een kus. Haar vijand blijkt ook een gewoon mens te zijn. Tegelijkertijd gaat Sarah aan zichzelf twijfelen: “Wat heb ik nu gedaan?” Haar verwarring is voelbaar.’

Boek als een film

Ineke haalt de inspiratie voor haar verhalen overal vandaan. ‘In Ierland zag ik een stenen kruis aan de weg ter nagedachtenis aan de hongersnood van 1845-1851. Dat leidde tot mijn Ierlandboeken: Kate, Rose en Eileen. In Als je durft wordt een jongen tot stelen gedwongen, wat voortkomt uit mijn ervaring in de sociale advocatuur. Betrapt is gebaseerd op een voorval met mijn oma, die werd bestolen in het verzorgingstehuis. Een gebeurtenis leidt bij mij al snel tot een verhaal.’ Typerend voor Ineke is haar beeldende manier van schrijven. Het is alsof je met een camera alles ziet wat de hoofdpersoon meemaakt. Is de hoofdpersoon een peuter, dan beleef je de wereld zoals een driejarige dat doet.

Bijstellen van dromen

Als kind verslindt Ineke de boeken van Thea Beckman. Toch is schrijver worden geen jeugddroom. Ineke kampt haar hele leven al met gezondheidsproblemen. Op haar 9e jaar krijgt ze de ziekte van Pfeiffer, wat waarschijnlijk de trigger is voor de ziekte dysautonomie. Ze heeft hierdoor geregeld een lage bloeddruk en valt vaak flauw. Ze probeert haar leven zoveel mogelijk aan te passen aan haar ziekte en doet zelfs een studie rechten. Het is haar droom om kinderrechter of mediator te worden. Toch gaat het mis als ze eenmaal als advocaat aan de slag is. Het intensieve werk vergt te veel van haar lichaam. Op haar werk valt ze flauw, maar komt pas na 1,5 uur bewusteloosheid bij. Haar artsen en omgeving maken haar duidelijk dat dit werk geen optie meer is en zelfs levensbedreigend. Het is een verdrietige tijd voor Ineke. Zeker als haar artsen haar ook nog afraden om zwanger te worden omdat de kans op een levend kindje klein lijkt. De toekomst ziet er onzeker uit.

Veerkracht

Ineke gaat op zoek naar wat wél lukt. Ze doet een schriftelijke cursus psychologie, maar die is al vrij snel klaar. Bladerend door een brochure vindt ze een cursus ‘Kinderboeken schrijven’ en besluit dat maar eens te proberen. Tot haar verrassing merkt haar docent op dat ze echt talent heeft. Al snel ontdekt het tijdschrift Vriendin haar en schrijft Ineke columns en een vervolgverhaal in het blad. Haar boek De verdwenen soapster wordt getest door haar moeder, die als leerkracht van groep 8 het boek voorleest aan de klas. De kinderen zijn laaiend enthousiast. Het is het eerste van twintig kinder- en jeugdboeken in allerlei genres. In 2016 krijgt haar boek Eileen zelfs de onderscheiding ‘Het Hoogste Woord’, van de vakjury voor christelijke kinderboeken en in 2017 wint zij opnieuw deze prijs met haar boek Vechten tegen de golven!

Dankbaar ondanks beperkingen

Hoewel Ineke elke dag rekening moet houden met haar ziekte, is ze een dankbaar mens. Ze heeft nog heel veel verhalen in haar hoofd en kan zich totaal verliezen in het schrijven.  Ze is ondanks zware zwangerschappen tóch moeder geworden van een prachtige zoon en dochter. Ze heeft een lieve man en fijne mensen om zich heen. Ineke: ‘Je kunt niet kiezen wat je overkomt, maar wel hoe je er mee omgaat. Vaak hoor ik: als je ziek wordt, raak je mensen kwijt. Maar ik ervaar dat juist niet. Vooral concrete hulp is fijn. Een pannetje met aardappelen en groente dat ik alleen maar op hoef te warmen. Een vriendin die me naar mijn zieke vader rijdt. Daar word ik zo blij van.’
Ineke Kraijo (1974) is schrijver van kinder- en jeugdboeken en schrijfdocent. Ze woont in Cuijk met haar man en twee kinderen. Haar nieuwste historische jeugdroman (12+) heet Over de grens en is verkrijgbaar bij de christelijke boekhandel voor € 12,95. 

Back to list

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *