Gezin, Vrouw vandaag

Tijd voor jezelf… hoe dan?

Marcus 6: 31 En Hij zei tegen hen: Komt u zelf mee naar een eenzame plaats, alleen, en rust wat uit; want er waren er velen die kwamen en die gingen, en zij hadden zelfs geen gelegenheid om te eten.

Wat genadig van Jezus hè?! Hij zag dat zijn discipelen rust nodig hadden, ze hadden zelfs geen gelegenheid gehad om iets te eten. Eerlijk gezegd spreekt dit mij als moeder van een groot gezin erg aan. Soms verlang ik zo erg naar een uurtje rust. Even opladen, rustig eten en even geen constante stroom van prikkels om me heen. Ik vind het zo bijzonder om te zien hoe vaak God het in de Bijbel over rust heeft. Hij weet dat wij mensen niet constant door kunnen gaan en dat we ons moeten opladen met slaap, goed eten en tijd met Hemzelf. De ene vrouw heeft een stuk meer energie dan de ander, dat geeft soms grote verschillen in wat we aankunnen. Daarbij is het ook van groot belang of je introvert of extravert bent. Sommigen krijgen zoveel energie van mensen om zich heen, een introvert merkt dat dat juist energie zuigt en laadt zich liever alleen op. Maar opladen is hoe dan ook essentieel, anders ga je het merken aan alles: je huwelijk, je vriendschappen, de manier waarop je reageert op de mensen om je heen.

Opladen en rust is dus belangrijk, maar niet eenvoudig. Zeker niet met (kleine) kinderen om je heen die vrijwel voortdurend zorg nodig hebben. Of je hebt een drukke baan of een groot huis om te onderhouden of je bent mantelzorger. Wat je omstandigheden ook zijn, als vrouw kost het vaak moeite en een bewuste planning om tijd apart te zetten. Soms lijkt het namelijk wel of iedereen iets van je wil: school, familie, verjaardagen, huishouden etc. En we zijn bijna altijd bereikbaar doordat iedereen ons kan vinden via social media.

Maar hoe maak je dan toch tijd vrij om op te laden?

Neem als eerste tijd voor God. Dat is essentieel voor je geloof en voor rust in je ziel. Sommigen staan vroeg op en proberen een half uur met God door te brengen, voordat de rest van het gezin wakker wordt, anderen hebben tijd met de Heere als de kinderen net naar school zijn of trekken zich even terug op de slaapkamer als dat mogelijk is. God vraagt geen perfecte stille tijd (soms is die tijd helemaal niet stil) of een perfect gebed. Hij vraagt of je in Zijn aanwezigheid komt om je op Hem te richten en Hem te aanbidden. Met Hem mag je dan ook je zorgen, tekorten en dankpunten delen. Hij wil vooral dat je oplaadt door Zijn Woord.

Daarnaast is het echt belangrijk om ook op een andere manier op te laden. Niet als een egoïstische vrouw die alleen maar tijd voor zichzelf opeist en aan zichzelf denkt. Niet als een luie vrouw, die haar huishouden verwaarloost en veel te weinig kijkt naar wat haar gezin nodig heeft. Nee, tijd voor jezelf is nuttig en belangrijk, maar doe het wel als een wijze vrouw.

Als eerste raad ik je aan om een lijstje te maken met dingen waar je energie van krijgt. En plan dan elke week zo’n oplaadmoment in voor jezelf. Misschien dat je man dan voor de kinderen kan zorgen of misschien kun je het zo plannen dat ze op school zitten of slapen. Zet je telefoon uit en durf ‘nee’ te zeggen als andere dingen je tijd opeisen. Die afspraak met jezelf in je agenda is belangrijk! En die oplaadmomenten kunnen groot en klein zijn, kort of lang duren: koffiedrinken in een leuk koffietentje bijvoorbeeld. Zelf ging ik (voor de coronacrisis) soms naar de koffiecorner in de bibliotheek. Daar las ik wat leuke magazines en dronk een paar kopjes koffie. Het hoeft niet lang te duren, maar ik kwam dan vaak opgeladen thuis. Of je koopt heerlijk badzout en je plant een uurtje badderen in. Misschien kun je af en toe een boek of magazine voor jezelf kopen en die apart leggen totdat je je geplande uurtje alleen hebt. Maak een wandeling, misschien een fijne strand- of boswandeling. Of bezoek een lieve vriendin. Je kunt ook je hobby nieuw leven inblazen: naaien, musiceren, lezen, knutselen, bakken, of wat het dan ook maar is. Ga eens naar de pedicure, een museum of ga lekker een uur naar je favoriete winkel.

Maar wat als dit niet lukt en er bijna geen tijd mogelijk is voor jezelf? Bespreek dit dan met je man en vertel hoe hard je het nodig hebt om soms even bij te tanken. En vergeet niet dat je van je huis ook een rustpunt kunt maken, doordat je bijvoorbeeld rustige muziek op hebt staan, (geur)kaarsen brandt, op tijd naar bed gaat, rustige kleuren gebruikt in je huisinrichting, iets lekkers bakt of een lijstje maakt met de zegeningen die je ontvangen hebt: een goede nachtrust, een vlinder voor het raam, een knuffel van je kind, een kop verse koffie. Zie in al die zegeningen Gods liefde en genadevolle zorg voor jou. Hij zegt ook tegen jou vandaag: Kom mee naar een eenzame plaats, alleen, en rust wat uit. Wat een goede God dienen wij!

Marjolein van der Toorn (@pastorieleven)

Van 17 maart – 17 mei 2021 staat Vrouw vandaag centraal bij uitgeverij Groen. Bekijk alle info op royaljb.com/vrouwvandaag.

Vrouw vandaag

Terug naar bijbelse paden

Paperback | 9789088972737 | 6e druk | 224 pagina's | 30 november 2023

In dit boek willen de schrijfsters Wilma Samyn en Marieke den Butter laten zien hoeveel de Bijbel te zeggen heeft voor de vrouw vandaag.<... Meer

 21,99 incl. btw
Back to list

Related Posts

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *