Vrouw vandaag

Vrouwen en vriendschap

Wanneer het begonnen is weet ik niet. Eén ding weet ik: het is nooit meer weggegaan. Ik heb het over mijn interesse in de leefwereld van vrouwen om mij heen, zoals ontmoetingen in het land, gesprekken onderweg, contacten in de gemeente, wandelingen door het dorp.

Omgaan met oudere en jongere vrouwen fascineert me enorm. Waardevolle contacten en kostbare vriendschappen die je leven diepe inhoud en richting geven. Ja, die je verrijken en bemoedigen. Je ziet, herkent, leert en ontdekt. Zeker als je met elkaar geloofsbanden mag ervaren; dat geeft fundament onder je vriendschap.

Door de tijd heen word je gevormd en ga je steeds meer begrijpen van het leven, soms door de pijn heen. Er zijn momenten dat je iemands levensverhaal mag aanhoren, soms zo schrijnend, ontroerend en verdrietig. In alle kwetsbaarheid mag je een blik werpen in iemands hart. Deze diepere leeflaag ontrolt zich in de vertrouwdheid, datgene wat onder de waterlijn ligt, waardoor je iemand echt leert kennen. Je begrijpt dan beter hoe het komt dat iemand is zoals ze is en doet zoals ze doet. Zo zijn we, zeker in de kerkelijke gemeente, aan elkaar gegeven. Het is onze bijbelse roeping om uitdelers te zijn; weggevers van tijd en aandacht. Een stukje meelopen met de ander. Uit ondervinding mag ik wel zeggen dat de schat vermeerdert door deze te delen!

Ben jij zo’n vriendin voor een ander? Vriendinnen voor het leven zijn een weldaad! Iedere vrouw, iedere moeder heeft er minstens een nodig. Zeker jonge moeders hebben vriendinnen nodig. In de drukke fase met kleine kinderen kun je praktisch veel voor elkaar betekenen. Alleen: “vriendschap is geen wonderboom die vanzelf groeit” (Gien Karssen). Wie vriendschap wil ervaren, moet zelf een vriend zijn. Dan mag je daarin ook initiatief nemen. Het kan je leven zoveel zinvoller en rijker maken.

Met een knipoog denk ik terug aan de tijd dat mijn kinderen klein waren. Een vriendschap ontstond spontaan bij de kindercrèche van de kerk. Een band voor het leven werd gesmeed tot op de dag van vandaag. We helpen elkaar door drukke tijden heen, houden elkaar vast bij de kerk en delen de tere zaken van het geloof. Er ligt zo’n rijkdom en meerwaarde in een vriendschap, waarbij er ruimte is voor vreugde en verdriet.

Ga op zoek naar het unieke in de ander. En boven alles uit: als je vriendschap verankerd is in de Heere, is het als onbetaalbaar goud!

Monica Molendijk (bestuurslid van de Hervormde Vrouwenbond en Personal Lifecoach)

Van 17 maart – 17 mei 2021 staat Vrouw vandaag centraal bij uitgeverij Groen. Bekijk alle info op royaljb.com/vrouwvandaag.

Vrouw vandaag

Terug naar bijbelse paden

Paperback | 9789088972737 | 6e druk | 224 pagina's | 30 november 2023

In dit boek willen de schrijfsters Wilma Samyn en Marieke den Butter laten zien hoeveel de Bijbel te zeggen heeft voor de vrouw vandaag.<... Meer

 22,99 incl. btw
Back to list

Related Posts

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *