Echte verhalen

De normaalste zaak van de wereld?

Zwanger worden, de normaalste zaak van de wereld toch? Alleen de zin opschrijven doet me al pijn. Want voor een op de zes mensen is dit zeker niet het geval.

Het is pijnlijk als mensen ervan uitgaan dat je zomaar zwanger wordt en toch gebeurt dat vaak. Een collega die vraagt of je zwanger bent, omdat je zegt dat je niet lekker bent. Een tante die vraagt wanneer de familie jouw kleintje kan verwachten. En het zijn niet alleen de vragen en opmerkingen, maar ook de wereld om je heen die je steeds confronteert met jouw gemis. Reclames voor babyproducten, vriendinnen die wel kinderen krijgen en daardoor meer naar elkaar toe trekken en ook in de kerk lijkt het gezin de standaard te zijn.

Het is alsof iedereen om je heen zomaar kinderen kan krijgen, maar dat voor jou (jullie) niet opgaat. Voor je gevoel hoor je er daarom niet bij. Wat kun je je eenzaam, onbegrepen en afgewezen voelen. Jezus voelde zich ook eenzaam, onbegrepen en afgewezen. Als er iemand is die jou begrijpt, dan is het Jezus. Door Hem word je nooit afgewezen, want je bent door Hem aangenomen (Romeinen 5:24).

Toch kun je juist als je gelooft in een God Die alles kan, je vragen hebben. Want waarom geeft Hij geen zwangerschap zoals Hij wonderlijk deed bij al die vrouwen in de Bijbel die ook lang moesten wachten? Sara, Rachel, Rebekka, Hanna, Elisabeth… Waarom word je steeds weer teleurgesteld en waarom moet jij zo veel verdriet meemaken? Vragen waarop je (meestal) geen antwoorden krijgt.

En dat hoeft ook niet. Ik heb gaandeweg mijn leven geleerd dat het helpt om vanuit hemels perspectief te kijken als ik te maken heb met lijden en verdriet. Niet omdat je vragen dan beantwoord worden, maar omdat je anders leert kijken naar jouw situatie.

God overziet vanuit de hemel alles. Hij heeft een plan met jouw leven en weet hoe dat past in Zijn grotere plan voor de wereld. Wat het lastig maakt, is dat jij dat plan niet kent. Je zou graag willen weten of je wel of geen kinderen krijgt. Dat lijkt het makkelijker te maken om er nu mee om te gaan. God kent jou echter beter dan jij jezelf kent en Hij weet wat er gaat gebeuren. Daarom kan juist God je helpen om te gaan met jouw verdriet.

God kijkt ook vanuit eeuwigheidsperspectief. Hij weet wat voor mooie wereld er komen gaat. Het kan helpen om je te richten op die mooie toekomst zoals Paulus schrijft: Ik richt me op wat voor me ligt. Ik ga recht op mijn doel af: de hemelse prijs waartoe God mij door Christus Jezus roept. (Fil. 3:13b, 14) Dit is niet altijd gemakkelijk en je hebt daar hulp bij nodig. Hulp van God en hulp van anderen. Bidden tot God en gebed van anderen. Want soms lukt bidden even niet meer en dan zijn biddende mensen om je heen zo waardevol.

Het is ook heel fijn om mensen om je heen te hebben die je begrijpen. Vaak zijn dat mensen die hetzelfde meemaken of hebben meegemaakt. Het helpt om die verhalen te lezen en te horen want dat geeft herkenning en ook erkenning van jouw gevoelens. Die gevoelens zijn normaal en ze mogen er zijn.*

Denk nog eens aan de lotgenoten uit de Bijbel, die jouw intense en vaak verborgen verdriet zo goed kennen. Zoals Hanna. Er staat in de Bijbel: Diep bedroefd bad Hanna tot de HEER. (1 Sam. 1:10) En Sara (Heb. 11:11). Zij bidden met jou mee en moedigen jou aan: ‘Houd vol! Blijf vertrouwen op God, Hij is bij je.’

*Heb je geen mensen in je omgeving en wil je wel graag contact? Stuur me dan via Instagram of Facebook een berichtje dan doe ik voor jou een (anonieme) oproep.

– Rolienke van der Velde

We leven in een maatschappij waarin het lastig is om echtheid en transparantie te tonen. Gelukkig ontstaat er steeds meer openheid om het gesprek aan te gaan over het vastlopen in je leven. Er is steeds meer ruimte voor echte verhalen. Bij Sestra zijn veel mooie echte verhalen uitgeven. Zoals Dan neem je toch een hond?, van Rolienke van der Velde. Dit boek wil je helpen om constructief om te gaan met alle emoties, gevoelens en gedachten die door je heen gaan als je een onvervulde kinderwens hebt. Je krijgt informatie over allerlei zaken die je tegenkomt in het proces, zoals de reacties van mensen om je heen, je relatie met God en het behandeltraject. Daarnaast bevat het verwerkings- en bezinningsvragen met schrijfruimte, omdat het enorm kan helpen om van je af te schrijven.

Back to list

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *