Auteur, Geloof, Hanna Holwerda, Veertigdagentijd

40 dagen en 7 zondagen

Veertig dagen en zeven zondagen – onderweg naar het feest van het nieuwe leven

Wat kun je op grijze februari-dagen verlangen naar de lente. Naar zon, narcissen en lammetjes in de wei. Ik haal alvast wat hyacinten in huis. Stiekem eet ik een zakje paaseitjes leeg… Voor mij is het een periode van verlangend naar buiten kijken. Opzoek naar de eerste tekenen van de lente. Op zoek naar nieuw leven.

Deze periode valt samen met de Veertigdagentijd*, de periode voor Pasen. In deze veertig dagen en zeven zondagen kijken we verlangend uit naar Pasen, het feest waarbij we het nieuwe leven vieren.
Het is mooi om samen toe te leven naar Pasen. Maar hoe?

Al jaren was ik gefascineerd door de tabernakel, het draagbare heiligdom dat Mozes en het volk Israël meenamen op hun woestijnreis. In deze ‘tent’ was God aanwezig. Hij wilde tussen het volk wonen en reisde met het volk mee. Jaren later komt zijn Zoon, Jezus onder de mensen wonen. Hij komt heel dichtbij, als mens onder de mensen.

Wat heeft de tabernakel met Pasen te maken? Vanuit de diensten en rituelen in en rond de tabernakel kun je lijnen trekken naar Jezus en het offer dat hij bracht op Golgota. Dit inspireerde mij om een gezinsdagboek te maken bij de tabernakel, speciaal voor de Veertigdagentijd. In het dagboek ontdek je de tabernakel en bouw je hem stap voor stap na met de onderdelen uit de kijkdoos. Op deze manier leer je meer over de voorwerpen en rituelen rondom de offerdienst en sta je samen stil wij het wonder van Pasen. Het feest van het nieuwe leven.

*De Veertigdagentijd begint dit jaar op woensdag 26 februari.

Over Hanna Holwerda

Auteursfoto-hanna-holwerda
Een bureau vol bijbelvertalingen, stapels wetenschapsboeken, reageerbuisjes en flesjes met gekke vloeistoffen. En een laptop met minimaal 10 bestanden die open staan. Zo ziet mijn werkomgeving er meestal uit. Ik ben schrijver van kinderboeken op het snijvlak van kinderen, geloven, natuur en science. Het is mijn kracht om ingewikkelde onderwerpen voor kinderen te vertalen en prikkelende opdrachten bij te bedenken. Zo ben ik in de biologie gedoken voor het boek Struinen door de Schepping. Heb ik allerlei proefjes bij Bijbelverhalen bedacht en natuur- en scheikundig uitgelegd in het boek Knetteren en Knallen. Ben ik met de Bijbel in de hand de wiskunde in gedoken en laat ik in het boek Tellen tot je tolt kinderen ontdekken hoeveel wiskunde er in de Bijbel verstopt zit....Meer

Back to list

Related Posts