Het geheime logboek van topnerd Tycho

Het geheime logboek van topnerd Tycho, van kinderboekenschrijfster Corien Oranje en wetenschapper Cees Dekker, is een vrolijk dagboek over Tycho die alles wil weten over het ontstaan van de aarde (kun je geloven in God én in de evolutietheorie?) en andere geheimen uit de oertijd. Het boek bevat behalve een humoristisch geschreven verhaal, losse blokjes tekst met allerlei interessante weetjes.

Bijzonder: Het geheime logboek van topnerd Tycho is genomineerd voor het beste theologische boek van 2015! Voor deze prijs is nog nooit eerder een kinderboek genomineerd. De verkiezing van het beste Theologische Boek is een initiatief van Trouw en Nederlands Dagblad en de winnaar wordt bekendgemaakt tijdens de Nacht van de Theologie, op 25 juni 2016.

Op 24 september 2015 vond de boekpresentatie plaats in de Evangelische Hogeschool in Amersfoort tijdens het symposium ‘Schepping en evolutie – wat vertellen we onze kinderen?’ Centraal stond de vraag hoe wij het scheppingsverhaal kunnen doorgeven aan jongeren die in onderwijs en wetenschap leren dat de wereld door evolutie tot stand is gekomen.

Tijdens de bijeenkomst gaven Reinier Sonneveld (theoloog en publicist), Janneke Burger (hoofdredacteur opvoedingsblad Jente) en Els van Dijk (directeur EH) een korte lezing over dit thema en natuurlijk kwamen ook de auteurs Cees Dekker en Corien Oranje aan het woord. EO-presentator Andries Knevel leidde de daaropvolgende open discussie met het publiek.

Kinderen (bovenbouw basisschool) konden leuke proefjes doen bij de workshop van Corien Oranje en wetenschapsjournalist René Fransen.

Over het boek

Brandalarm, rondvliegend glas en een grote krater op de plek waar eerst het fietsenhok stond. Het is een zootje op Tycho’s school! Was het echt een stuk ruimtepuin dat uit de lucht kwam vallen? Tycho’s oom, die alles weet van sterren en planeten, denkt van wel. Hij komt op school vertellen over het heelal, en over de oerknal. Tot verontwaardiging van een paar ouders die zeggen dat er nooit is oerknal is geweest. Wie heeft er gelijk? Tycho en zijn klasgenoten besluiten zelf op onderzoek uit te gaan om uit te zoeken hoe het zit met de oerknal en met de evolutie. Want als God alles heeft gemaakt – dan is het alleen maar cool om meer te ontdekken over hoe hij dat gedaan heeft!

 

Over de auteurs

Corien Oranje

Corien Oranje is kinderboekenschrijver, journalist en theoloog. Ze is bekend van boeken als KampioenLove you, miss you en eet juf niet op. Met Storm in bad en Tropisch complot won ze het Hoogste Woord.

Corien komt veel op scholen om schrijfworkshops te geven of om over haar boeken te vertellen. En ze interviewt regelmatig interessante mensen.

Lees meer over Corien Oranje en waarom zij dit boek schreef

Cees Dekker

Cees Dekker is professor aan de Technische Universiteit Delft. Vroeger heeft hij sterrenkunde en natuurkunde gestudeerd en nu doet hij veel onderzoek in de biologie. Hij trekt en draait bijvoorbeeld aan DNA-moleculen of onderzoekt hoe een bacteriecel in tweeën deelt.

Ook heeft hij een aantal boeken gemaakt over hoe zijn geloof en zijn wetenschap samenhangen.

Lees meer over Cees Dekker en waarom hij dit boek schreef

Topnerd Tycho in de klas

Voor leerkrachten:

Corien Oranje heeft een digibordles gemaakt over Het geheime logboek van topnerd Tycho. Download hier de digibordles en handleiding om over het boek en het onderwerp ‘scheppign en evolutie’ te praten in de klas.

 

Voor leerlingen:

Tips voor je boekbespreking

Houd jij een boekbespreking over Het geheime logboek van Topnerd Tycho?
Supercool! Hier een paar tips:

Van tevoren:

 • Lees het boek (duh).
 • Maak een mooie PowerPointpresentatie.
 • Je kunt er foto’s opzetten van:
  •      het omslag van Topnerd Tycho;
  •      een meteoriet;
  •      de grote meteoriet die een eind maakte aan het bestaan van de dinosauriërs. Deze foto bijvoorbeeld;
  •      de sterrenhemel;
  •      de zon en de planeten;
  •      Cees Dekker en Corien Oranje, de twee schrijvers van het boek.
 • Zoek een of twee leuke filmpjes (niet te lang) die je kunt laten zien. Deze hieronder bijvoorbeeld. Maar er staan er meer in het boek.
 • Zoek een stukje uit dat je voor kunt lezen. Neem een stukje dat je zelf grappig of spannend vindt.
 • Bedenk een paar moeilijke vragen voor de Supernerdquiz (over dino’s, over wat het getal pi is, of over hoe lang het vliegen is naar de zon).
 • Zorg voor een prijsje voor de supernerd van de klas. Een spekkie bijvoorbeeld.

Spreekbeurt!

 • Begin je spreekbeurt met de Supernerdquiz. Wie heeft de meeste antwoorden goed? Dat is de supernerd van de klas! Die heeft wel een beloning verdiend.
 • Vertel over de meteoriet op het fietsenhok, en over de paniek die uitbreekt op school, en van de zoektocht over hoe het heelal en het leven op aarde is ontstaan.
 • Lees het stukje uit het boek voor dat hebt uitgekozen, en vertel waarom je dit stukje hebt uitgekozen.
 • Vertel waarom Corien Oranje en Cees Dekker dit boek wilden schrijven.
 • Je kunt vragen hoe je klasgenoten denken over de oerknal en de evolutietheorie.