Over

- Willem Maarten Dekker

Ik ben gemeentepredikant in de Protestantse Kerk, eerst in de Hervormde gemeente Mastenbroek en nu in de Hervormde gemeente Waddinxveen. Daarvoor studeerde ik theologie in Utrecht en Tübingen en promoveerde ik in de dogmatiek. Tijdens mijn studie leerde ik mijn vrouw kennen, die ook theoloog is. We kregen vier kinderen.

Naast het praktische werk als predikant, dat mij veel voldoening en inspiratie geeft, is de theologie als vak mij ook altijd blijven boeien. Ik schrijf daarover in kranten, tijdschriften en boeken, omdat schrijven een innerlijke behoefte van mij is, een manier om mijn gedachten te ontwikkelen, en natuurlijk ook omdat ik datgene wat ik gevonden heb graag wil delen met ieder die daarin geïnteresseerd is. Ik maak daarbij geen onderscheid tussen gelovigen en niet-gelovigen. Geloof en ongeloof kun je niet verdelen over mensen, maar zijn krachten die in ieder van ons wonen. Een gelovige kan ineens ontdekken dat hij eigenlijk niet of nauwelijks op God vertrouwt, of Hem altijd verkeerd verstaan heeft. Een ongelovige kan ineens de vlam van het geloof in hem voelen aanslaan, een vlam die er misschien altijd al gezeten heeft. Daarom zeg ik liever niet te precies voor wie ik schrijf. Anders gezegd: ik schrijf voor ieder die wil nadenken over geloofsvragen, en dat doe ik graag in gesprek met de wereld om ons heen, de wereld van de filosofie, de roman, de poëzie, de film.

Ik schreef meerdere boeken voor verschillende uitgevers. Voor uitgeverij Groen zijn het er twee. Het eerste heeft de titel: “Provocatie. Over de zin van God en geloof” en gaat zoals de ondertitel zegt over datgene wat de twee kernwoorden van het christendom, ‘God’ en ‘geloof’, ons in onze tijd nog te zeggen zouden kunnen hebben. Ik denk daarover na aan de hand van dertien concrete bijbelgedeelten. Toch zijn het geen preken of meditaties, maar eerder inhoudelijke reflecties, essays. Mijn tweede boek, dat hopelijk binnenkort verschijnt, gaat over het thema ‘geluk’. Dat is een thema dat tegenwoordig sterk in de belangstelling staat. We hebben het beter dan ooit te voren, maar toch missen we nog iets. Het blijkt moeilijk om gelukkig te worden of te zijn. Misschien streven we er wel te veel naar? Moeten we het aandurven om óngelukkig te zijn? Maar kan dat dan de bedoeling van ons leven zijn, heeft God ons het leven gegeven om vervolgens ongelukkig te zijn? Dat lijkt ook lastig. Kortom: hoe zit dat, met ons streven naar geluk, en wat is dan eigenlijk geluk?

UITGEVERIJ GROEN EN ARKMEDIA

Geschreven door Willem Maarten Dekker

Wil je wat van Willem Maarten lezen? Bekijk en bestel dan een van de onderstaande boeken.

Domweg gelukkig

Een theologische en filosofische verkenning over het streven naar geluk

Paperback | 9789088972751 | 3e druk | 120 pagina's | 07 september 2021

Aristoteles zei al dat niets zo menselijk is als het streven naar geluk. In onze tijd betekent dat voor veel mensen: streven naar genot. ... Meer

 15,99 incl. btw

Kringserie – Levenswijsheid volgens Prediker

bijbelstudies over levenskunst

Serie:  Kringserie

Paperback | 9789033800313 | 6e druk | 64 pagina's | 10 oktober 2023

Willem Maarten Dekker gaat in Levenswijsheid volgens Prediker in op Predikers pessimisme vanwege de moeite en de vergankelijkheid van het... Meer

 10,99 incl. btw