Auteur, Sarianne van Dalen

Zorgen voor je ziel

Het kan knap lastig zijn om goed voor jezelf te zorgen. Een mens heeft veel verplichtingen. We leven in een maatschappij waarin er veel van ons verwacht wordt. Dat begint al op jonge leeftijd. Veel kinderen worden meegenomen in de drukke agenda’s van hun ouders, terwijl daarnaast hun eigen agenda ook vol zit met ontplooiingsmogelijkheden.

Veel kinderen hebben na schooltijd verschillende activiteiten om maar alle talenten eruit te laten komen die er misschien inzitten. Zelfs een kind kan al moeilijk relaxen. We leren al jong wat stress is. Kinderen hoeven daarvoor alleen maar naar hun ouders te kijken, die naast het opvoeden veel dingen te doen hebben. Schieten we met elkaar niet een beetje door?

Wat is het belangrijk dat wij leren om op een goede manier onze agenda’s en ook die van onze kinderen te bewaken. De mens van tegenwoordig snakt naar rust. Bladen als de Flow en boeken over mindfulness verkopen niet voor niets zo goed. Yogalessen zijn populair. Terwijl steeds meer mensen burn-outklachten hebben. De mens is op zoek naar innerlijke rust. Maar de echte rust is moeilijk te vinden.

Misschien moeten we van tijd tot tijd een wellnessmoment inplannen voor onze ziel. ‘Mijn hart is onrustig totdat het rust vindt bij U’, zei de kerkvader Augustinus. Wellness voor de ziel is dat je je kunt wentelen in de goedheid en liefde van God. Dat je bewust God dankt voor alle dingen die je van Hem ontvangt. En omdat je dat ontvangt wil je ook graag dat je God de eer bewijst met de keuzes die je maakt voor je kinderen en voor jezelf. Het vraagt van je dat je de juiste prioriteiten durft te stellen.

Door het inplannen van wellnessmomenten voor je ziel leer je om stil te zijn. Die stilte is nodig om het vuur van Gods Geest niet uit te doven. Vanuit die stilte kun jij je prioriteitenlijst in wijsheid opstellen. Vanuit de stilte komt er rust. God laat Zich in de stilte zien en leert je vanuit de stilte Zijn stem te verstaan. Probeer het maar eens uit.

In de hoeveelheid dingen die er op je afkomt mag je je grenzen bewaken. Want voortdurende onrust over de dingen die we nog moeten doen is een grote verspilling van onze energie. Het kan helpen om jezelf de volgende vragen te stellen: 1) Wat ga ik doen? 2) Waarom ga ik dat doen? 3) Dien ik God ermee? 4) Ga ik ervoor? Een antwoord op die vragen is belangrijk om ervoor te zorgen dat je echt achter de dingen staat die je doet. En dat geeft je meer kracht en energie om dingen af te werken en vol te houden.

Een goede manier om zorg te dragen voor je ziel is om te proberen alles wat je doet met aandacht te doen. Want of je nou de wc poetst of een creatieve opdracht uitvoert, voor alles geldt: gebrek aan aandacht leidt tot een leeg en onrustig leven. Bedenk daarbij dat ook de saaie klussen een kans zijn tot heiliging. Want het gaat er niet om dat je elke minuut zo efficiënt mogelijk besteedt, maar dat je elke minuut met God leeft. Op die manier kun je elke taak die je uitvoert – als het goed is – tot een heilig moment met God maken.

Er is veel voor nodig om goed te zorgen voor je ziel. Het is niet zomaar even je ogen sluiten en je gebed uitspreken. Het is ook niet alleen voor de zondag, of voor wat verloren momentjes. Het vraagt tijd, inzet, rust vanbinnen. Wie investeert daar tegenwoordig nog in? Laat je eerste en laatste punt op je prioriteitenlijstje zijn: stil zijn om Gods zachte stem te horen.

Tekst: © Met liefde en lef (Sarianne van Dalen)

 Met liefde en lef brengt verdieping aan in je leven, doordat het je helpt in je denken en je ook op een praktische manier aan het werk zet om met verschillende emoties aan de slag te gaan, zodat je kunt gaan groeien en bloeien. Aan de hand van zeven thema’s ga je alleen of samen aan de slag en word je geïnspireerd, geprikkeld en ontvang je vreugde. Ga de uitdaging aan – met liefde en lef!

Back to list

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *