Uitgeverij Ark media

De kunst van het lummelen

Wanneer de zomer en de vakantie op hun eind beginnen te lopen is het alsof je een knoop in je maag krijgt. Alles wat nog ver weg leek en waarvan we zeiden: ‘Dat komt wel na de vakantie’, kruipt ongevraagd dichterbij. En dat gaat sneller dan je denkt. Vanaf nu moet je ‘op gang komen’ en ‘jezelf bij elkaar rapen’ en wie weet wat allemaal.

In mijn agenda staat op een van de eerste bladzijden van september: ‘Herfstprelude.’ Toen ik deze zomer op verschillende momenten door mijn herfstperiode bladerde, bleef dat woord bij mij haken en liep ik erop vast. Hoe het komt weet ik niet precies, maar het werkte meteen contraproductief. Want voor mij klinkt het alsof het tempo omhoog moet. De innerlijke motoren moeten zo worden opgevoerd dat je tot aan de kerstvakantie gas kunt geven. Zodat je dan tijdens het kerstdiner van vermoeidheid met je hoofd in je bord eten valt.

Juist in deze tijd van het jaar zouden we elkaar moeten herinneren aan het alternatief: als we voortdurend op de toppen van ons kunnen leven wordt het bestaan armetierig. Het geeft niet dat op doordeweekse dagen de motoren draaien, maar we moeten geholpen worden met gas terugnemen. Waarom zouden we, zo aan het begin van het seizoen, het team niet uitnodigen voor een feestelijke ‘herfst-temporisering’? Een gezellige avond waarop we met elkaar praten over het belang van een aangepast tempo; de motoren hoeven niet altijd op volle toeren te draaien, een beetje stationair draaien kan geen kwaad voor de machine.

Het is niet verkeerd om moe te zijn. Het is belangrijk en zelfs heel noodzakelijk. Maar als je jezelf niet toestaat met regelmatige tussenpozen uit vorm te zijn, raak je uitgeput. Tijdens die onbestemde, dreinerige dagen, wanneer je in je luie stoel zit met een dekentje over je heen, zonder energie voor doelstellingen of visiedocumenten, groei je als mens. Ooit werd deze toestand ‘vita contemplativa’ genoemd. Die woorden geven aan dat dit geen tijd van werk of slaap is. Het is de tijd van het innerlijke leven, de tijd dat je nadenkt over je eigen leven, je mogelijkheden en beperkingen, over wat eigenlijk belangrijk is.

Ik belde mijn oude vriend, bisschop Martin, en vertelde hem dat mijn geweten knaagde vanwege een onproductieve dag. Ik kreeg niet veel steun van hem. In plaats daarvan vond hij het ‘verheugend’ dat ik een hele dag had rondgehangen. ‘Daar heb je later weer wat aan’, zei hij en gaf me college over de wonderschone kunst van het lummelen. Door zijn ontspannen houding kreeg ik mijn plezier terug. ’s Avonds na ons gesprek pakte ik een taak op die ik al weken voor me uitgeschoven had. Het was in een handomdraai gedaan.

Dit is opmerkelijk. Mensen die je opjagen, die doorzeuren dat je je moet ‘vermannen’, zorgen er vrijwel altijd voor dat je je onbekwaam voelt. Maar het tegenovergestelde gebeurt als gezegende mensen zeggen: ‘Vergeet niet om af en toe te lummelen!’ En als niemand anders het zegt, dan moet je het tegen jezelf zeggen.

Het geluid van de stilte

Stil zijn in Gods aanwezigheid

Paperback | 9789033802522 | 1e druk | 176 pagina's | 18 juni 2021

De bekende auteur Tomas Sjödin houdt van mensen, muziek en geluiden om zich heen. Toch schrijft juist hij over het belang van stilte. In... Meer

19,99 incl. btw

Leven vanuit rust

Stel je voor: jij doet niets en de wereld draait gewoon door

Paperback | 9789033802560 | 2e druk | 192 pagina's | 25 maart 2021

Sommigen dromen dat er ooit meer uren in een etmaal zullen passen of hopen op onverwachte meevallers in hun agenda. Weer anderen worstele... Meer

16,99 incl. btw

Er is zoveel dat niet hoeft

Over eenvoud van leven, geloof en liefde

Paperback | 9789033802263 | 2e druk | 160 pagina's | 04 juni 2020

77 teksten over liefde, tijd en geloof. In 'Er is zoveel dat niet hoeft' wordt de strijd met alle onnodige eisen van het bestaa... Meer

18,99 incl. btw
Back to list

Related Posts

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *