Auteur, Jos Douma

Dan bid ik toch vaker dan ik dacht

Ik zal voor je duimen! Dat zeg je misschien wel eens tegen iemand. Of iemand anders zegt het tegen jou. Met duimen bedoelen we een gebaar met je handen, waarbij de vingers in elkaar verstrengeld zijn en de duimen rondom elkaar worden gedraaid. Doe het maar even.

Als je zo met je handen samen zit, heb je al een heel bekend gebaar te pakken dat bij bidden hoort. Want veel mensen doen als ze bidden hun handen samen. ‘Handen samen, ogen dicht’. Zo ben ik opgevoed in het gezin waarin ben opgegroeid. ‘Handen samen, ogen dicht, we gaan bidden.’ En ik heb het zelf ook vaak tegen mijn kinderen gezegd.

Duimen lijkt daar dus veel op. Alleen bij duimen gaat het er niet om dat je woorden en zinnen uitspreekt. Je maakt alleen maar dat draaiende gebaar met je duimen terwijl je denkt aan een ander.

Is bidden zoiets als duimen? Ik denk van wel. Duimen is: ik neem even de tijd om aan je te denken, ik help je hopen dat het goed gaat. Dat kan gaan over een examen dat iemand moet doen, een klus die geklaard moet worden, een operatie in het ziekenhuis, een lastig gesprek waar je vriend of vriendin tegenop ziet. een sollicitatiegesprek of een gevaarlijke situatie waarin iemand terecht komt.

Ik zal voor je duimen. Dat is wat ik graag noem een ‘low profile’ kijk op bidden. Ik vertel daarover wel eens aan jongeren die best wel graag zouden willen bidden maar het nooit doen. Bidden vinden ze best hoog gegrepen. Maar als ik dan zeg dat duimen net zoiets is als bidden, dan halen ze vaak opgelucht adem. Dan bid ik toch vaker dan ik dacht, zeggen ze dan.

(Deze tekst verscheen oorspronkelijk in: Jos Douma, Zin in bidden, Ark Media 2017)

Over Jos Douma

beeld: Dick Vos fotograaf
is voorganger van de Plantagekerk in Zwolle, getrouwd met Joke en vader van vier zoons. Naast zijn werk als predikant in de Gereformeerde Kerken vrijgemaakt doceert hij het vak Christelijke Spiritualiteit aan de Evangelische Faculteit in Leuven en is hij auteur van boeken op het gebied van geloofsbeleving, bijbellezen, gebed en kerk-zijn. Hij is ook betrokken bij de vernieuwingsbeweging Contemplatio die vooral thema’s als gebed in de binnenkamer, stilte, lectio divina en contemplatie onder de aandacht wil brengen in de kerken in Nederland. Zijn missie is: ‘Mensen helpen om in de Jezusruimte te zijn’....Meer

Back to list

Related Posts

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *