Geloof, Nieuws Jongbloed Media, Uitgeverij Groen

Kerst Podcast: Hoe vierde kerkvader Augustinus Advent?

Hoe vierde Augustinus Advent

Augustinus was bisschop van Hippo, één van de belangrijkste kerkvaders van het Westen en inspirator van grote denkers als Calvijn, Luther en John Locke Advent. In de podcast Samen toeleven naar Kerst spreken we met Hans Alderliesten, auteur van het boek Advent met Augustinus. Want hoe beleefde de kerkvader de adventsperiode?

Advent in de vroege kerk

“In de vroege kerk was de adventstijd een periode van vasten en van boetedoening,” vertelt Alderliesten. “Omdat men ervan overtuigd was, dat de komst van Christus naar deze aarde eigenlijk helemaal niet zo vreugdevol is. Dat Christus kwam, heeft een hele diepe oorzaak: en daarvoor hebben wij ons te verootmoedigen.”

“Dat is heel anders dan hoe wij de kersttijd invullen. Voor ons is het heel feestelijk. We versieren onze huizen. Dat contrast met hoe wij kerst vieren en hoe de vroege kerk daar naar kijkt, dat vind ik interessant. Daarom heb ik het geschreven. In het boek kijken we met Augustinus, dus eigenlijk door zijn ogen, in de kribbe. Dat is de opzet van dit boekje. Het zijn samengestelde fragmenten uit preken, maar ook uit de Confessiones van Augustinus, de belijdenis van God. Daarin zie je dat hij zich voortdurend verwonderd over dat de hoge, grote God een klein kind wordt. Dat is natuurlijk ook een mysterie.”

Bekijk het gesprek:

Beluister de podcast

Luister naar de tweede aflevering van Samen toeleven naar kerst via Spotify, Apple iTunes of anchor.fm:

Leef je met ons mee naar kerst?

Je ontvangt dan tijdens de adventsperiode wekelijks de podcast, een bijpassen overdenking én een lied of gedicht. Schrijf je in.

Of bestel Advent met Augustinus:

Back to list

Related Posts

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *